malactáp, tejpótló

 

 

Adagolási útmutató

Előnyök

Kísérleti eredmények

Gyakori kérdések

Kapcsolat

Főoldal

 

Gyakori kérdések a Nuklospray Yoghurt-tal kapcsolatban.

Miért használjam a Yoghurt-ot ?

 • A korai elhullás megelőzésére
 • A választás előtti gyarapodás érdekében
 • Több malac kerül választásra a kocától
 • Dajkakocák számának csökkentése érdekében
 • Az almok közötti keresztfertőzések megelőzésének érdekében
 • Csökkenti a baktériumfertőzések lehetőségét
 • Kiegyenlítettebb alom
 • Törésmentes átmenet a szoptatástól a választásig
 • Nagyobb tápanyagfelvétel a választás után

Mikor kezdjük el használni a Yoghurt-ot?
A malacnak a születése utáni első 12 órában az anyakoca kolosztrumát kell fogyasztania. A továbbiakban elkezdhetjük Nuklospray Yoghurt-al etetni, kihasználva a malacok kíváncsiságát, hiszen a malac élete első óráiban fedezi fel az őt körülvevő környezetet. Emlékezni fog, hogy hol található takarmány és a későbbiekben mindig visszatér oda, ha éhes.

A malacok nem fogyasztanak eleget, mi lehet az oka?

 • Különböző okok lehetnek almon belül és almok között is, mint ahogy a farmok is eltérőek. A takarmányfelvétel összes különbözőségére nem lehet magyarázatot találni.
 • A koca tejtermelése, az alom nagysága és a malacok növekedési potenciálja közvetlenül befolyásolja a Nuklospray Yoghurt feletetett mennyiségét.
 • A Nuklospray Yoghurtnak más, hagyományos tejpótlókkal összehasonlítva magasabb a szárazanyag-tartalma. Ez azt jelenti, hogy kisebb feletetett mennyiséggel több szárazanyagot viszünk be. Sok esetben a termelők a megevett Yoghurt kis mennyiségét figyelik és nem a több szárazanyag felvételt.
 • Fontos a korlátozott etetés, hogy ellenőrizni tudjuk, hogy a malacok mennyit esznek. Ha "valamennyi" el lett fogyasztva a teljes feltöltött etetőből, akkor az nem tűnik soknak, de ha "valamennyi" el lett fogyasztva a korlátozott mennyiségből akkor az közel lehet az összes mennyiséghez.
 • Szubjektív és néha objektív pozitív hatást gyakorolhatunk a takarmány felvételére a nagyobb mértékű folyadékhígítással 1:3,5
 • Ha a bevitel az első héten elmarad a várakozásoktól, folytassuk a Yoghurt etetését, mert a második héten magasabb a bevitel mértéke.

Mely időszakban tudok Yoghurtot adagolni?
A céltól függően a Yoghurt adagolható az első naptól kezdve a választásig a választási súly maximalizálásának az érdekében, vagy az első naptól kezdve a 14. napig az elhullási arány csökkentésének az érdekében.

Almonként mennyi Yoghurtra van szükségem?
Ez függ az alom nagyságától, a koca tejtermelési képességétől és a használati időszaktól, ezért 3 - 8 kg/alom között lehet a felhasználás. 

Mennyi időt vesz igénybe a tej adagolása?
Ha naponta alkalmazzák a választásig akkor plusz 10 percet jelent almonként.

Hányszor kell elkészítenem naponta a tejet ?
A malacokat naponta kétszer kell etetni a Yoghurt-tal (reggel, este).

El tudom még kezdeni az adagolást a malacok születése utáni 3. vagy 4. napon?
Igen, de ez esetben a várható előnyök csökkenek majd, miután az első négy napban dől el, hogy melyik malac hullik el és melyik malac lesz életképes.

Mennyi ideig áll el a kiadagolt Yoghurt, mennyire tartós?
Normál körülmények között a kiadagolt Yoghurt legalább 24 óráig eláll és nem romlik meg.

Hogy használjam a Yoghurtot?
A javasolt felhasználás szerint 1 kg port kell 2,5/3 liter 40-45 °C vízhez adagolni. A Yoghurt-ot be lehet keverni vödörben habverővel vagy automatikus keverő berendezés is alkalmazható.

Milyen etetők alkalmasak a Yoghurt használatára?
A malacok leginkább a tiszta, fényes és kerek formájú edényeket részesítik előnyben.

Hová helyezzem ki az edényt?
Amennyire közel csak lehet a koca fejéhez helyezzük ki a tálat, vigyázva arra, hogy a koca nehogy elérje azt. A koca arra serkenti a malacokat, hogy egyenek a tálból miután megszoptatta őket.

Kell-e tisztítanom a tálakat?
Nem szükséges, kivéve ha valamilyen szennyeződés, például trágya kerül az edénybe. Máskülönben a malacok tisztítják az edényeket nap mint nap.

Nem romlik meg a kitett Yoghurt?
Az általános tanács az, hogy a lehető legnagyobb mennyiségben adagoljuk a Yoghurt-ot a malacoknak, de az edénynek teljesen üresnek kell lennie legalább minden 24. órában. Az edények tisztítása nem szükséges; a tej mennyiségét a malacok igényéhez kell igazítani, így ők tisztítják - nekik kell tisztára enniük a vályút.

Nem vonzza a legyeket a Yoghurt?
Nem jobban, mint más takarmány. A Yoghurt savakat tartalmaz, amit a legyek nem kedvelnek igazán.
A Yoghurt nem tartalmaz édesítőszereket, amelyek több legyet vonzanának, mint normál esetben.

A Yoghurt használata hatással van a koca tejtermelésére?
Minden emlős utóda rendelkezik szopóreflexszel, amely közvetlenül befolyásolja a tejtermelést. Így ebben az esetben is. Az első pár napban a malacok erősebbek és ők fogják stimulálni a kocát a nagyobb tejtermelésre.

A Yoghurt adagolása nem befolyásolja negatív irányba a koca tejtermelését ?
Nem, a malacok mindig inkább a koca tejét részesítik előnyben, a koca teje állandóan 38-39 °C-os és így a fogyasztása a komfort zónában van.  A Nuklospray Yoghurt-ot a vályúból kell fogyasztaniuk a malacoknak és az 10 perc után már "hideg" számukra.

Az elfogyasztott mennyiség nem egyenlő azzal, amit a tájékoztatón írtak.
A malacok Yoghurt fogyasztása a koca mellett nagyon eltérő lehet; számtalan különböző tényező befolyásolhatja a fogyasztásukat. Aranyszabály: minimális mennyiséggel etessük a malacokat, kétszer egy nap, és napi egyszer a malacoknak tisztára kell enniük a vályút. Ha ezt elértük, akkor valószínűleg elértük a lehetséges legjobbat. Addig, amíg a malacok a kocánál maradnak a túletetés aligha lehetséges.

Továbbra is szükséges a választás előtt a szilárd takarmány adagolása?
Kezdjük a szilárd takarmány adagolását választás előtt kb 7-10 nappal. Ez lehet a Nuklospray Yoghurt mellett vagy helyette. Ha a szilárd takarmány kiváltja a Nuklospray Yoghurt-ot, akkor a szilárd takarmányt ugyanabból a vályúból kínáljuk, mint a Nuklospray Yoghurt-ot a zökkenőmentes átmenet érdekében.

Választás után lehet használni a Nuklospray Yoghurt-ot?
Igen, a Nuklospray Yoghurt folyadék formájában a kis malacoknak való, vagy felültakarmányozásként az összes malac teljesítményére pozitív hatással lesz.

Korábban hasmenést tapasztaltam az állatoknál, amikor tejpótlót kaptak...
A Nuklospray Yoghurt-ot tiszta tálba kell kínálni és tiszta vízzel kell elkeverni. Fontos a higiénia, hogy elkerüljük a problémát. A Nuklospray Yoghurt felhasználói azt tapasztalták, hogy a Yoghurt fizikai szerkezetének és összetételének köszönhetően csökkenti az emésztési rendellenességeket. Ha hasmenés figyelhető meg: a tejet sűrűbbre készítse el és/vagy csökkentse a napi mennyiséget.

 

malac, joghurt

 

 

malac, joghurt

 

 

tejpótló, malac

 

 

malac, sertés

 

Magyarországi forgalmazó: Panadditív Kft.
2040 Budaörs, Gyár u.2./127.
Tel.: 23 886 940 Fax.: 23 886 941